26172892_1194289420707936_8753719656944451900_o-2.png

@tulvamedia
info (at) tulvamedia.fi

Tulva ry muuttaa Toppilansaareen – Telakalle rakennetaan tiloja luovalle kulttuurille

Tulva ry muuttaa Toppilansaareen – Telakalle rakennetaan tiloja luovalle kulttuurille

Oululainen kulttuuriyhdistys Tulva ry muuttaa uusin tiloihin Toppilansaareen vanhan satama-alueen tuntumaan. Historiallisen sijaintinsa innoittamana Telakaksi nimettyyn media- ja monitoimitaloon rakennetaan soitto- ja äänitystilat, sekä studio videotuotannolle. Kulttuuriyhdistys haluaa huomioida myös esiintyjien ja kuvataitelijoiden tarpeet esiintymis- ja galleriatilalla.

Tulva ry:n toiminnanjohtajan Jussi Raution mukaan kulttuuriaktiivit ovat aiemmin joutuneet poukkoilemaan ympäri kaupunkia ja hajauttamaan toimintaansa tilanpuutteen vuoksi. Uudesta vuokrakiinteistöstä löytyy 600 neliötä sisätilaa toimistoineen ja halleineen, sekä yli 5000 neliötä piha-aluetta.

”Isommat tilat mahdollistavat paljon uusia asioita. Päästään vihdoin porukalla touhuamaan saman katon alle, eikä tarvitse aina hajaantua johonkin. Pihallakin voi järjestää jatkossa meidän Tulvafestin lisäksi esimerkiksi perhetapahtumia ”, Rautio iloitsee.

Tilat valmistuvat syksyn edetessä pitkälti vapaaehtoisvoimin, ja rakennustyössä kulttuuriyhdistys haluaa suosia kierrätysmateriaaleja.

Hyvät puitteet audiovisuaaliselle tuotannolle

Tulva ry:n tapahtumatuottaja ja av-vastaava Jere Rönkkömäki on visioinut Telakalle kellutettua studiota, joka koostuisi soitto- ja äänitystilasta sekä laadukkaasta äänitarkkaamosta. Unelmastudion konsulteiksi kulttuuriyhdistys on värvännyt Etelä-Suomessa studioita perustaneet Tommi Langenin ja Antti ”Kala” Väisäsen.

”Sinne voisi tulla bändi nauhoittamaan, ja siellä voisi tehdä radiota ja striimijuttuja. Genrestä riippumaton mukautumiskyky ja monipuolisuus takaisivat studiolle hyvän käyttöasteen”, Rönkkömäki kuvailee.

Telakan pienempään hallitilaan nousee Rönkkömäen sanoin Tulvalive 2.0, eli videotila, jossa voidaan kuvata vierailevien artistien live-esiintymisiä ja musiikkivideoita. Avara tila taipuu luontevasti myös valokuvaukseen.

Rönkkömäki uskoo saman katon alta löytyvien luovien tilojen toteuttavan tehokkaammin kulttuuriyhdistyksen nuorille tarjoamaa Ideasta biisi – biisistä video – videosta lavalle -toimintamallia.

Aidosti kiinnostavaa ja osallistavaa tekemistä

Tulva ry haluaa luoda Telakalle positiivisen ja kannustavan ympäristön, jonne kaikki ovat tervetulleita kokeilemaan taiteen ja median tekemistä. Yhdistysaktiivit uskovat muutoin vaikeasti tavoitettavien nuorten innostuvan aidosti omaehtoisesta ja nykyistä kulttuurikenttää paremmin heijastavasta toiminnasta.

”Kuulemme usein, että etenkin nuoria miehiä on vaikea saada mukaan perinteiseen pajatoimintaan. Kaikki eivät tahdo lähteä rassaamaan polkupyöriä tai heiluttamaan vasaraa. Näkisin Telakan toimintatilojen sopivan paremmin urbaania kulttuuria seuraavien nuorten kiinnostuksen kohteisiin”, kertoo yhdistyksen mediapalvelujen toteuttaja Henry Kuusiniemi.

Kuusiniemen näkemykset Telakasta jakaa myös yhdistyskollega ja nuoriso- sekä vapaa-ajanohjaaja Aapo Antila, jonka mukaan oikein resursoidulla toimintatilalla ja ammattitaitoisten kulttuuritoimijoiden mentorijoukolla on suurta potentiaalia.

”Nykynuorille tämä voi olla se lähestyttävämpi vaihtoehto. Telakalla nuoret voisivat luoda uusia merkityksellisiä kaverisuhteita ja tuottaa vaikka kaveriporukalla biisin alusta loppuun, tai vetää nettiradiolähetystä. Luontevuus ja omaehtoinen, aito kiinnostuneisuus ovat toiminnan keskiössä”, Antila painottaa.

Konkreettisena esimerkkinä toimintamallin osallistavasta vaikutuksesta Antila pitää viime keväänä toteutettua ikärajatonta Tulvaklubia. Tapahtuma keräsi suuryleisön nuorista koostuvan työryhmän luotsaamana.

”Ikärajaton Tulvaklubi on loistoesimerkki siitä, mitä voimme toteuttaa pienellä vetoavulla. Kuvitella, mitä voisimme tehdä Telakalla, jos tämä kaikki potentiaali huomattaisiin, ja toiminnalle löytyisi tukijoita”, Antila toteaa.


Tulvamedia on Tulva ry:n verkkojulkaisu ja osa yhdistyksen toimintaa.

Mikä ihmeen Katku? -tapahtuma kerää koko katukulttuurin saman katon alle

Mikä ihmeen Katku? -tapahtuma kerää koko katukulttuurin saman katon alle

Jere ja Häkä yhdistivät voimansa - kaksikolta EP tulossa

Jere ja Häkä yhdistivät voimansa - kaksikolta EP tulossa