26172892_1194289420707936_8753719656944451900_o-2.png

@tulvamedia
info (at) tulvamedia.fi

Rakkaudesta vapauteen -graffitinäyttely on läpileikkaus historiaan ja nykytilaan

Rakkaudesta vapauteen -graffitinäyttely on läpileikkaus historiaan ja nykytilaan

Teos: EORE / Kuva: Sulevi Kärkkäinen

Oulun taidemuseon “Rakkaudesta vapauteen” -graffititaidenäyttelyssä oli kattaus kotimaista ja ulkomaista tuotantoa. Oululaista osaamista unohtamatta. Näyttely oli Jouni Väänäsen kuratoima ja Keravan taidemuseon tuottama kokonaisuus.

Näyttelyssä oli esillä teoksia kotimaisilta graffititaiteen todellisilta kuuluisuuksilta, kuten EGS , Trama ja Tolin . He ovat myös maailmalla hyvin tunnettuja ja arvostettuja taiteilijoita.

Näyttelyn keulakuvaksi on nostettu MadC, Claudia Walde . Hän on 1980 Itä-Saksassa syntynyt ja hyvin tunnettu taiteilija ympäri maailmaa. Miesvaltaisessa genressä hän on poikkeus, mutta erittäin arvostettu tekijä. Oulussa olevien teosten lisäksi hänellä on muutakin kosketusta maamme taidemaailmaan. Hän maalasi viime kesänä 13 metrin korkeuteen asti nousevan ja 200 neliöisen muraalin museokeskus Sinkan seinään Keravalla.

Näyttely oli typografiapainotteinen, joka on sinällään hyvin tyypillistä graffititaiteelle. Näytteillä oli myös teoksia, jossa ei ollut typografia suuressa roolissa. Se oli kuitenkin hyvä läpileikkaus nykytilanteesta, jossa ei juuria oltu unohdettu.

Vaikka typografia saattaa kuulostaa tylsältä, niin sitä se ei ole. Pelkkä typografian luonti on oma taiteenlaji ja sen käyttäminen osana suurempaa teosta kertoo ammattitaidosta. Kaikissa teoksissa oli kyse todellisten ammattilaisten töistä. Se on varmasti se yksi olennainen syy oman tyylin lisäksi siihen, miksi heidän työt ovat huipulla ja valikoituneet ympäri maailmaa erilaisiin tiloihin joko tilapäisinä tai pysyvinä taideteoksina.

Näyttely oli hyvin varovainen. Esillä ei ollut yhtään anarkistista työtä, joka kuuluu osaksi graffititaiteen kulttuuria. Kokonaisuus oli erittäin salonkikelpoinen ja hillitty. Ehkä perinteiset taidemuseot eivät ole vielä valmiita graffitin kaikelle kauneudelle ja anarkistisuudelle, vaikka Suomessa on kyllä onnistuttu ainakin nykytaiteen rintamalla herättämään kuohuntaa ja voimakkaita tunteita.

Suosittelemisen arvoinen kokemus vaikka aavistuksen tylsä kokonaisuus. Kuitenkin hyvä läpileikkaus genren historiaa ja nykypäivää. Mitään järisyttäviä kokemuksia ei ole luvassa, mutta alansa parhaimmiston töitä on silti erittäin nautinnollista aina katsella.

Jutun kirjoittanut Antero Lehtonen

Jontti & Shaka - Rata-äänite 10v saapuu pohjoiseen!

Jontti & Shaka - Rata-äänite 10v saapuu pohjoiseen!

Kube ja Cledos ilmaiskeikalla Oulun Wäinössä

Kube ja Cledos ilmaiskeikalla Oulun Wäinössä