26172892_1194289420707936_8753719656944451900_o-2.png

@tulvamedia
info (at) tulvamedia.fi

Lappi-reggaen ykkösnimi The Meänland julkaisi debyyttialbuminsa – teemoina kieliaktivismi, rakkaus ja huumori

Lappi-reggaen ykkösnimi The Meänland julkaisi debyyttialbuminsa – teemoina kieliaktivismi, rakkaus ja huumori

Kuva: Vesa Ranta

The Meänland yhtye perustettiin Haaparannalla vuonna 2010. Se on maailman ainoa yhtye, joka tekee reggae-musiikkia meänkielellä. Perjantaina 4. lokakuuta The Meänland julkaisi samaa nimeä kantavan debyyttialbuminsa.  

The Meänlandin muodostavat kitaristi Mika Mustonen, basisti Jani Nikula, rytmimies Ville Vuoti, kitaristi-laulaja Sami Bergman ja melodikasoittaja-laulaja Adam Huuva. He kirjoittavat kappaleensa itse ja jokainen bändin jäsenistä on jättänyt jälkensä uudelle levylle. Pitkäsoitolla vierailevat muun muassa StepaTalonpoika Lalli ja Krista Tiitinen

“Albumin tekhoon vaikutti moni asia. Ennemmin ei olla saatu albumia työstettyä, kun meillä ollut minkään näköistä levy-yhtiötä takana, joka olisi mahdollistanut moisen. Hyvvää kannattaa ootella”, sanoo yhtyeen basisti ja lauluntekijä Jani Nikula. 

Alun perin bändi perustettiin vain yhtä keikkaa varten, mutta toisin kävi. Nyt ilmestynyt levy on kirjava läpileikkaus The Meänlandin kymmenen vuotiselta matkalta. Levyllä liikutaan kielipolitiikan, rakkauden ja huumorin saralla. 

“Met ei olla varhmaankhaan kovin tietosesti lähetty hakehmaan mithään tiettyä tyyliä joka meät erottais. Olhaan menty aina biisien ehoilla ja siittä on syntyny meän näköstä rekkeetä”, Nikula jatkaa. 

Lappi-reggae iskee myös Etelä-Suomessa 

Pohjois-Suomessa The Meänland on saavuttanut vankan suosion, mutta on heidät huomiotu myös etelässä ja yhtye kiertää keikoilla ympäri Suomea. Keikkoja myydään loppuun ja väkeä on joka keikalla riittänyt enemmän, kuin mitä bändi on odottanut. Levyn tiimoilta meänkielisen reggaen ilosanomaa voi kuulla muun muassa Seinäjoen Rytmikorjaamolla marraskuussa ja 12. lokakuuta Bar Loosessa Helsingissä.  

The Meänlandin läpimurtosinkkuna toimi Sole mikhään (feat. Jope Ruonansuu), joka ilmestyessään ylsi Suomen Spotifyn viraalilistan toiselle sijalle. Pian yhtye solmi levytyssopimuksen helsinkiläisen Överdog-levy-yhtiön alamerkin Reggaedogin kanssa ollen yhtiön ensimmäinen kiinnitys. The Meänlandia soitettiin myös Bassoradiossa.  

Meänkieli tuntuu luontevalta laulettuna 

Kielitieteellisesti meänkieli on suomen kielen murre, mutta poliittisista syistä sitä on haluttu pitää omana kielenään. Meänkieli tunnetaan myös nimellä tornionlaaksonsuomi.  Ruotsin torniolaaksolaisten yhdistys STR-T arvioi kielen puhujamääräksi noin 75 000 ihmistä. Kielen tunnistettavana piirteenä on runsaana esiintyvä h äänne. Meänkieli on vahva teema myös The Meänlandin albumilla.  

“Meänkieli on meille luonteva tapa ilmasta itteämme ja siksi se tuntuu luontevalta laulettuna kans. Rekkee-musiikkia ei ole tietääksemme ennemmin meänkielellä tehty, mutta toki muita musiikkityylejä on laulettu meänkielellä.”, sanoo bändin kitaristilaulaja Sami Bergman. 

Ouluun The Meänland saapuu seuraavan kerran 18.10, kun levyn julkaisua juhlistetaan Vanhalla Paloasemalla klo 22 alkaen.  

Merikoskenkadun R-Kioskilta 1000€ lahjoitus Tulva ry:n toimintaan

Merikoskenkadun R-Kioskilta 1000€ lahjoitus Tulva ry:n toimintaan

Monitaiteinen Battle On Tour yhdistää länsimaista ja saamelaista kulttuuria

Monitaiteinen Battle On Tour yhdistää länsimaista ja saamelaista kulttuuria